true

ویژه های خبری

true
    امروز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

دشتستان بزرگ- یک استاد دانشگاه با انتقاد از بی توجهی به تربیت افراد فرهیخته در دانشگاه ها ، گفت : ۹۵ درصد از کارکردهای دانشگاه به آموزش، ۵ درصد به پژوهش اختصاص یافته است در حالی که کارآفرینی و توسعه اقتصاد منطقه ای در دانشگاه های به میزان صفر بوده است.

به گزارش دشتستان بزرگ به نقل از ایرنا، بهزاد سلطانی عصر امروز (سه شنبه) در دومین نشست تخصصی تعامل نظام دانشگاهی و فضای اجتماعی، در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در باره ضرورت و راهکار تعامل دانشگاه و جامعه عنوان کرد، در حال حاضر ۷۰ درصد ظرفیت دانشگاه صرف آموزش، ۲۰ درصد صرف پژوهش و ۱۰ درصد به کارآفرینی تعلق یافته است در حالی که در آینده حداکثر مطلوب این است که ۴۰ درصد ظرفیت دانشگاه به آموزش، ۳۵ درصد به پژوهش، ۲۰ درصد به کارآفرینی و ۵ درصد به توسعه اقتصاد منطقه ای اختصاص یابد.
وی در ادامه گفت : ساختار نظام آموزش عالی در دستیابی به کارکردهای تکنیکی و هنجاری دانشگاه موفق نبوده و دانشگاه ها به اهداف خود که همانا یکی از آن ها تولید انسان فرهیخته است، دست نیافته اند.
به گفته وی ، جامعه شناسان کارکردهای دانشگاه را به بخش های تکنیکی و هنجاری تقسیم می کنند که در الگوهای مختلف غرب و همچنین ایران مطرح شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه کاشان در باره انواع کارکردهای تکنیکی دانشگاه ها گفت: آموزش (انتشار علم)، پژوهش (تولید علم)، تولید انسان فرهیخته، کارآفرینی (مقدمه بهره برداری و کاربرد علم)، توسعه اقتصاد منطقه ای و توسعه فرهنگی، سیاسی و اجتماعی منطقه ای از جمله کارکردهای تکنیکی دانشگاه از نگاه جامعه شناسان به شمار می رود.
کارکردهای هنجاری دانشگاه ها نیز به گفته سلطانی شامل آزادی علمی و عقلانیت، استقلال (بلوغ)، اندیشه ورزی (نه هژمونی بروکراتیک)، یادگیری و عشق به یادگیری، نوآوری، اخلاق حرفه ای و کارگروهی است.
وی در ادامه به خاستگاه برخی الگوهای علمی در جهان پرداخت و افزود: الگوی ناپلئونی از فرانسه آغاز شد و به سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی تسری یافت. این الگو به دنبال تولید صاحب منسب اداری -لشگری بود. در این الگو دانشگاه تولید کارشناس را جزو وظایف اصلی خود می بیند.
این استاد دانشگاه در ادامه به شکل گیری الگوی همبولتی در آلمان اشاره و تصریح کرد: این الگو به اضافه شدن پژوهش به ماموریت های دانشگاه اصرار داشت. در این الگو دانشگاه در خدمت دولت قرار می گیرد. این نوع دانشگاه می گوید که من قوه عاقله ای هستم که نه در خدمت دین و نه در خدمت دولت قرار می گیرم. این الگو عنوان می کند که دانشگاه یک نهاد پژوهشی نیز است.
الگوی سوم، الگوی تولید انسان فرهیخته است که سلطانی در باره آن گفت: این الگو به «آکسبریج» معروف است. در این الگو کلیسای جامع انگلیس در دانشگاه هایی مانند آکسفورد و کمبریج ادامه می یابد.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به تعداد بالای دانش آموختگان در ایران اشاره کرد و گفت: هیچ کشوری اندازه ایران فارغ التحصیل ندارد. این مساله باعث شده تا بزرگ ترین فرصت یعنی نیروی انسانی را به بزرگترین تهدید یعنی بیکاری تبدیل کرده ایم.
سلطانی در پایان به لزوم افزایش و تقویت مهارت در دانشگاه ها و همچنین آموزش مهارت های مورد نیاز هر صنعت اشاره کرد و گفت: فارغ التحصیل دانشگاه ما سواد ندارد. همین طور مهارت های عمومی کارآفرینیِ متناسب با انسان فرهیخته باید به دانشگاه های ما وارد شود در حالی که اکنون چنین نیست.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader