true

ویژه های خبری

true
    امروز پنج شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

طوفان‌ تهران «قرمز» بود یا «نارنجی»؟

طوفان‌ تهران «قرمز» بود یا «نارنجی»؟

گرچه هشدار قرمز هواشناسی بیش از دو رنگ دیگر جلب توجه می‌کند اما هر سطح از هشدار، حامل پیامی از خطرات احتمالی است. زرد، نارنجی و قرمز سه سطح هشدار هواشناسی است که بر اساس یک نظم و قاعده جهانی دسته بندی شده و صادر می‌شود. از سال ۹۹ هشدارهای هواشناسی بر خلاف رویه قبل که در قالب صدور اطلاعیه و اخطاریه خلاصه می‌شد، سطح‌بندی شد و رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تاکید دارد که هر سطح از هشدار، متناسب با شرایط جوی و میزان آسیب‌پذیری فعالیت‌های مختلف، اهمیت ویژه‌ای دارد.

 

به گزارش دشتستان بزرگ ، هشدارهای سازمان هواشناسی کشور با هدف افزایش آگاهی عمومی و اطلاع‌رسانی دقیق و گسترده‌تر رنگی شد. در این میان اما توجه به هشدار قرمز به دلیل ماهیت پرخطرش، بیشتر از سایر سطوح است و دیگر سطوح یعنی هشدارهای زرد و نارنجی با توجه کمتری روبرو می‌شود این در حالیست که اگرچه دامنه خطر هشدار زرد و نارنجی کمتر است اما به هیچ وجه بی‌اهمیت نیست. در حقیقت اگر پدیده‌ای‌ خطر و خسارتی به دنبال نداشته باشد و صرفا یک پدیده جوی معمولی در نظر گرفته شود، در هیچ کدام از دسته‌بندی‌های هشدار قرار نمی‌گیرد و تنها در پیش‌بینی‌های روزانه هواشناسی به آن‌ اشاره خواهد شد.

 

رنگ‌بندی هشدارها ترکیبی از احتمال وقوع یک پدیده هواشناسی و میزان خسارت آن است. در حال حاضر اگر پدیده‌ای‌ داشته باشیم که خطر و خسارتی به دنبال نداشته باشد و صرفا یک پدیده جوی معمولی باشد در هیچ کدام از دسته‌بندی‌های هشدار قرار نمی‌گیرند و تنها در پیش‌بینی‌های روزانه هواشناسی به آن‌ها اشاره خواهد شد.

 

بر همین اساس بی‌توجهی به این هشدارها که گاه به طور ویژه برای گروه‌های خاص، مناطق مشخص یا فعالیت‌های خاصی صادر می‌شود، ممکن است خسارت‌های قابل توجه جانی و مالی به دنبال داشته باشد.

 

با این حال به نظر می‌رسد که درک عمومی از این نظام هشدار دهی با گذشت چندسال، هنوز با چالش‌هایی همراه است، به همین سبب در باور جمعی البته به اشتباه، تنها هشدار قرمز است که از ارزشی برای توجه برخوردار است و دیگر سطوح جوانب احتیاط را یادآوری می‌کند این در حالیست که هر سطح از هشدار، متناسب با شرایط جوی و میزان آسیب‌پذیری فعالیت‌های مختلف اهمیت ویژه‌ای دارد.

 

صادق ضیاییان در گفت‌وگو با ایسنا درباره شدت طوفان اخیر تهران و بسنده کردن هواشناسی به صدور هشدار نارنجی اظهارکرد: طوفان شدیدی رخ داد اما در نظام هشداردهی بین‌المللی، تمایزی میان پدیده‌های بسیار فراگیر و کشنده با پدیده‌های میانه‌ وجود دارد. برای مثال برای حوادثی مانند سیل‌های بزرگ در خوزستان یا سیل‌های مانسونی که منجر به جان باختن ده‌ها نفر شد، هشدار قرمز صادر می‌شود. این موارد اتفاقاتی است که کل کشور را درگیر می‌کنند و رفع مشکلات ناشی از آن‌ها زمان‌بر است.

 

وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا سه رنگ هشدار زرد، نارنجی و قرمز برای مدیریت پدیده‌های جوی کافیست یا خیر؟ گفت: در شرایطی مانند طوفان اخیر تهران، نیروهای محلی توان رفع و رجوع مشکلات را داشتند و نیازی به بسیج کشوری نبود بنابراین سطح هشدار زرد یا نارنجی در چنین مواردی کفایت می‌کند. این سازوکار بر اساس استانداردهای جهانی تنظیم شده است و ابتکار داخلی نیست بنابراین در تمام دنیا از جمله در کشورهای پیشرفته‌ای مانند انگلستان، هشدارها در همین سه سطح رنگی زرد، نارنجی و قرمز صادر می‌شود.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader