true

ویژه های خبری

true
    امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
چهارشنبه های روانشناسی دشتستان بزرگ؛  

دشتستان بزرگ- سیده فاطمه موسوی: اختلالات یادگیری و یا به عبارتی مشکلات ویژه یادگیری از جمله اختلالات رشدی است که سبب شناسی و درمان مشخصی ندارد اما قابل شناسایی و مدیریت است، سن طلایی برای تشخیص این اختلال ۷ تا ۱۰ سال میباشد البته همانطور که در نوشته قبل توضیح داده شد، کودکان زیر سنین مدرسه را نیز میتوان بر اساس آزمون هایی مورد غربالگری قرار داد و به تشخیص های احتمالی رسید.
این کودکان بسیار کمتر از آنچه از سن و سطح آنها انتظار میرود موفق می‌شوند و در تنظیم اطلاعات، ادراک دیداری و شنیداری، انواع حافظه و نقص توجه مشکل دارند، ترک تحصیل در این افراد بیشتر بوده و عملکرد شغلی و تحصیلی پایینی دارند.
روانشناس برای تشخیص بالینی این اختلال ترکیبی از موارد زیر را مورد توجه قرار میدهد:
✓سابقه پزشکی، رشدی، تحصیلی و خانوادگی فرد
✓سابقه مشکل یادگیری، از جمله جلوه قبل و کنونی آن و تأثیر این مشکل بر عملکرد تحصیلی، شغلی یا اجتماعی
✓گزارش های تحصیلی قبل یا کنونی
✓مجموعه تکالیفی که نیازمند مهارت های تحصیل هستند.
✓ارزیابی های مبتنی بر برنامه درسی
✓نمرات قبلی یا کنونی بدست آمده از آزمون های استاندارد شده فردی
(دکتر محمد ترکمان)
این اختلال میتواند با دیگر اختلالات رشدی همچون بیش فعالی، اوتیسم، اختلالات ارتباط و… همراه باشد و یا ممکن است به اشتباه تغییرات عادی در پیشرفت تحصیلی، ناتوانی عقلانی(کم توان ذهنی)، مشکلات یادگیری ناشی از اختلالات عصبی یا حسی، اختلالات عصبی شناختی، بیش فعالی و نقص توجه و همچنین اختلال روانی پریشی تشخیص داده شود که در این صورت روند درمان با مشکل مواجه خواهد شد.
پس از تشخیص نوبت به درمان می‌رسد و روانشناس متخصص در این حوزه موارد زیر را به ترتیب برای درمان بکار میبرد:
✓ مداخله های انگیزشی_دلگرمی: پیش از هر چیز باید روی اعتماد به نفس از دست رفته، احساس تعلق، توانمندی ها، اضطراب یادگیری و خودانضباطی این دانش آموزان کار کرد.
✓ توانبخشی شناختی و کارکرد های اجرایی: در این مرحله روانشناس برنامه ای جامع برای بازداری، حافظه کاری، انواع حافظه دیداری و شنیداری، توجه و تمرکز، حل مسأله و … ترتیب میدهد.
✓ مداخله زبانشناختی: بعد از تقویت کارکردهای پایه نوبت به تصحیح و بهبود واج شناختی، روان خوانی، مشکلات واژگان، معناشناسی، فرازبانی و تکواژشناسی می‌رسد که در این مرحله میتوان از کارشناس آسیب شناس زبان و گفتار کمک گرفت.
✓ حرکت و کاردرمانی: در پروتکل درمان چهارمین مرحله کارکردن روی دستخط، حرکات ظریف، هماهنگی_سرعت و اعتماد به نفس حرکتی و نیز همکاری می‌باشد. (دکتر محمد ترکمان)
و در آخر اینکه در اختلالات رشدی مهمترین مسأله تشخیص صحیح و به موقع است که این امر آگاهی و هوشیاری والدین و معلمان بزرگوار رامیطلبد، چرا که عدم تشخیص و درمان بموقع مشکلاتی را در بزرگسالی برای فرد ایجاد خواهد کرد.

*روانشناس بالینی کودک و نوجوان

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader