true

ویژه های خبری

true
    امروز شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

 

دشتستان بزرگ- سیده رؤیا علوی شریف: پایگاه خبری تحلیلی دشتستان بزرگ در نظر دارد از این پس، ستون پنجشنبه های علمی را جایگزین ستون پنجسنبه های سلامت کند. امید است با لطف و عنایتتان همچنان همراهمان باشید.

هرکسی در زندگی حداقل به منظور چکاپ خود به آزمایشگاه مراجعه می کند. بنابراین اطلاع از شرایط آزمایش برای هر شخصی، کاربردی است. اگر شرایط انجام آزمایش به درستی رعایت نگردد، نتایج حاصله نامعتبر می شود. رعایت نکردن شرایط قبل و هنگام انجام آزمایش، نه تنها باعث هدر رفتن وقت و هزینه می شود، بلکه موجب می شود و بیمار مجبور گردد بارها آزمایش را تکرار کند. ما در این بخش قصد داریم به طور ساده و خلاصه شرایط چند آزمایش روتین و کاربردی را بیان کنیم.

برای آشنایی با شرایط انجام آزمایش، ابتدا باید با چند اصطلاح آزمایشگاهی آشنا شوید:

*ناشتا بودن: در واقع منظور از ناشتا بودن، این است که فرد قبل از آزمایش حداقل ۸ ساعت هیچی به جز آب نخورده باشد. البته این مدت زمان، بسته به نوع آزمایش تغییر می کند. از جمله تست هایی که نیاز به ناشتا بودن دارد، می توان به آزمایش های زیر اشاره نمود:

قند خون، چربی خون، آزمایش های کبدی (ترجیحاً ناشتا)، تست بررسی آهن خون، تست های کلسیم و فسفر. این ها، آزمایش های روتینی می باشد که معمولاً از سوی پزشکان درخواست می گردد.

*خون مخفی در مدفوع: منظور از خون مخفی، مقدار خون ناچیز موجود در مدفوع است که گاهی در بعضی افراد به دلیل خونریزی های مختصر دستگاه گوارش رخ می دهد. از این رو با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نمی باشد.

*لیپمیک: منظور از لیپمیک بودن نمونه، چرب بودن نمونه سرم به دست آمده از خون بیمار می باشد که در نتایج بسیاری از آزمایشات تأثیر می گذارد.

-حال به شرایط چند آزمایش می پردازیم:

آزمایش قند ناشتا  یا (FBS): آزمایش FBS یکی از روتین ترین آزمایشات می باشد. این آزمایش اولین آزمایشی می باشد که برای پایش بیماری دیابت به کار می رود. اگر قصد دارید از میزان قند خون فرد آگاه باشید باید این آزمایش را انجام بدهید. البته یادتان نرود که حتماً ۱۰-۸  ساعت قبل از آزمایش، از خوردن غذا و سایر خوراکی ها و نوشیدنی ها (به جز آب) پرهیز کنید. البته مصرف دارو زیر نظر پزشک، موردی ندارد. لطفاً توجه شود که حتماً آزمایشگاه را از مصرف داروی خود مطلع کنید.

آزمایش چربی خون: این آزمایش نیز مانند FBS به طور معمول از طرف پزشک برای بیمار درخواست می شود. به طور کلی آزمایش چربی خون شامل دو آزمایش کلسترول و تری گلیسرید می باشد. کلسترول که افزایش آن در سکته های قلبی تأثیر دارد، به دو دسته تقسیم می شود. تری گلیسرید بالا منجر به اضافه وزن و تعدادی دیگر عوارض می شود. برای آزمایش چربی خون باید ۱۴-۱۲ ساعت ناشتا بود. دقت شود که لیپمیک بودن سرم خون، به شدت در نتایج آزمایش تریگلیسرید تأثیر می گذارد.

آزمایش بررسی آهن خون: حداقل دو روز قبل از انجام آزمایش، از خوردن مکمل های آهن و ویتامین B12 خودداری کرد. بهتر است این آزمایش صبح انجام شود. زیرا میزان آهن در این زمان، در بالاترین سطح خود قرار دارد. برای انجام این آزمایش باید ۵ ساعت ناشتا بود. لیپمیک بودن در تست های بررسی آهن خون بسیار تأثیرگذار است.

در این بخش به شرایط قبل از آزمایش چند تست آزمایشگاهی اشاره شد. در آینده با تست های آزمایشی بیشتری می پردازیم. منتظر نظرات، پیشنهادات و انتقادات شما عزیزان هستیم.

 

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader