true

ویژه های خبری

true
    امروز شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

دشتستان بزرگ- فاطمه سادات موسوی: همان گونه که بزرگسالان در طول زندگی خود با مسائل و مشکلاتی مواجه می شوند که ممکن است باعث ناراحتی، اضطراب و افسردگی آنان شود و کارکردهای مختلف آنان را در زندگی مختل کند.

کودکان نیز با مسائلی مواجه هستند که می تواند مشکلات روحی و روانی در آن ها ایجاد کند با این تفاوت که بزرگترها خیلی راحت تر و با آگاهی بیشتری می‌توانند درمورد مشکلاتشان با دوستان، آشنایان و نزدیکان خود صحبت کنند اما کودکان از آنجایی که گاهی از درک ماهیت مشکلشان عاجز هستند و از طرفی بخاطر رفتار اطرافیان این فکر به سراغشان می آید که اگر پدر و مادرم متوجه مشکلم شوند دیگر مرا دوست نخواهند داشت،سعی در مخفی کردن آن مسئله می کنند اما ناخودآگاه آن را در قالب بازی، نقاشی و رفتاری که با دیگران دارند نشان می دهند، در واقع هر یک از بدرفتاری های کودک دلیلی دارد که پس از کشف آن می توان به وی کمک کرد و چنان چه دلیل رفتار نابهنجار در کودکی، تشخیص و درمان نشود می تواند منجر به بروز اختلالات روانی در بزرگسالی شود. رفتارهایی مانند ناخن جویدن، شب ادراری، پرخاشگری و… می‌توانند ناشی از استرسی باشند که باید منشأ آن پیدا شود.
کودکانی که در مدرسه مشکل ناسازگاری با اولیای مدرسه و هم کلاسی های خود را دارند، در جمع هم سالان و یا بزرگترها  کمرو و یا زیادی پررو و قلدر هستند می توانند ناشی از اعتماد به نفس پایین و یا اعتماد به نفس بالای کاذب باشد که اگر برطرف نشود می توانند زمینه ساز رفتارهای پرخطر مانند اعتیاد، دزدی،قاچاق و… در بزرگسالی شوند.
زمانی که کودک با هوش طبیعی تنها در دروس خاصی مانند ریاضی، دیکته یا خواندن و نوشتن دچار مسئله باشد می توان گفت دانش آموز با هوش متوسط و یا حتی بالا، مشکل اختلال یادگیری دارد و با چند جلسه آموزش متناسب با نوع یادگیری وی، درمان انجام می شود.
نوجوانی سن بحران نامگذاری شده است چرا که در این سن نوجوان با بحران هویت مواجه شده و به دنبال شناخت خود، جلب اعتماد دیگران، استقلال و اثبات توانایی خویش است. در این میان والدین دلسوز بر اثر ناآگاهی رفتارهایی انجام می دهند که استقلال طلبی فرزندشان را زیر سؤال می برند، نوجوان نسبت به خانواده بی اعتماد شده و ناراحتی هایش را در قالب پرخاشگری، ترجیح دوستان نسبت به خانواده و گاهی فرار از خانواده و… نشان می‌دهد.
همچنین کودکان و نوجوانان در سنین مختلف سؤالات و رفتارهای جنسی متفاوتی دارند که گاهی منجر به نارضایتی خانواده ها می شود.
در همه ی موارد فوق و سایر موارد رفتاری و شناختی که کودکان و نوجوانان با هوش طبیعی با آن مواجه هستند ، روانشناس بالینی کودک و نوجوان بهترین انتخاب برای درمان و یا کمک به ایجاد تعادل در رفتار کودک و والد است.

در مواردی که کودکان دارای هوش طبیعی نیستند_ هوش بسیار بالا و یا پایین_ همچنین کودکان اوتیسم، سندرم داون و… متخصص کودکان استثنایی گزینه مناسبی برای انتخاب است.

روانشناس تربیتی نیز در حوزه کودک و نوجوان وارد شده و در زمینه های مشکلات یادگیری، مشاوره شغلی_تحصیلی و… فعالیت می کند.

بنابراین اگر فرزند دلبند شما (کودک و نوجوان) مسئله ای دارد که مراجعه و کمک گرفتن از روانشناس را لازم می دانید، متناسب با نوع مشکل، متخصص روانشناسی در همان حوزه را انتخاب کنید؛ زیرا همان گونه که شما برای درمان جسمی کودک به پزشک اطفال مراجعه می کنید برای درمان روحی و روانی کودک هم باید به روانشناس کودک مراجعه کنید.

*دانش پژوه ارشد روانشناسی بالینی کودک و نوجوان

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader