true

ویژه های خبری

true
    امروز شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
سه شنبه های فرهنگی دشتستان بزرگ/ گفتگو با مداح و تعزیه خوان بزرگ دشتستانی:

دشتستان بزرگ- مریم باصولی: پایگاه خبری تحلیلی دشتستان بزرگ، طی روزهای سه شنبه به معرفی هنرمندان این شهرستان می پردازد و با انجام مصاحبه هایی به معرفی آنان اقدام می کند.

در این هفته با توجه به روزهای سوگواری سید و سالار شهیدان، با یکی از فعالان حوزه نوحه و تعزیه گفتگویی داشتیم که خواندن آن، خالی از لطف نیست:

– لطفا  خودتان را بیشتر معرفی بفرمایید

ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه. حسن فخاری هستم، مسئول هیئت ثارالله حسینیه اعظم روستای درودگاه.

خدا را شاکرم که در خانواده ای به دنیا آمدم که اجداد و نیاکانم، همه خادم حسینیه بوده اند، یعنی حسینیه قسمتی از منزل مسکونی آنان بود، بهتر بگویم زندگی و حیاتشان در کنار حسینیه و مرگشان نیز همینطور بود.

لذا در چنین محیطی رشد کرده ام و از کودکی با این مجالس انس گرفته ام، ذره ذره وجودم به عشق مولا و سرورم حسین(ع) انس گرفته .

در زمینه نوحه سرایی و تعزیه چه اقداماتی کرده و چه کارنامه ای از خود داشته اید؟

در روستای ما که از کهن ترین روستا های دشتستان است، مجالس مختلفی از عزاداری برگزار می کنیم، عَلَم گردانی که ثبت ملی است، دمام، زنجیر زنی، سینه زنی، تعزیه خوانی که در استان های مختلف اجرا و مقام دوم کشوری را کسب کرده ایم.

در حال حاضر نیز تنها گروه تعزیه خوانی استان هستیم که از طرف حوزه هنری، در ایام محرم، چندین اجرا در کشور عراق داشتیم.

همچنین به همراه چند گروه منتخب کشوری، در چند استان دیگر نیز اجرا داشته و طی عصر عاشورا نیز در میدان تعزیه اختصاصی خود که مجهزترین میدان در کشور است، با جمعیتی بالغ بر بیست هزار نفر به اجرای تعزیه می پردازیم.

البته این تعزیه متفاوت با مجالس دیگر است، چرا که توفیق، یار شد و کتاب رهگذر عشق را بنویسم تا در اختیار تعزیه خوانان سراسر کشور قرار بگیرد.

-هدفتان از نگاشت این کتاب چه بود؟

هدفم، حذف اشعار سست و بی پایه و روی کار آوردن بهتر حماسه اباعبدالله الحسین بود که مستند با تاریخ و به صورت عربی- فارسی و با حفظ سنت منطقه خودمان باشد.

هر بار که اشعاری انتخاب می شد، به کتاب های تاریخی و یا عزیزان روحانی، از جمله مرحوم اعتصامی، حجت الاسلام رزمجو، حجت الاسلام مصلح و دیگر روحانیون معزز رجوع می کردم و از راهنمایی های اساتیدی چون حیدر عرفان، فرید میرشکار و شاعر عاشورایی جناب آقای دارند و دیگر دوستان بهره ها بردم.

روضه خوانی نیز از مراسم ثابت روستا در این حسینیه می باشد اما از دیگر برنامه های حسینیه، نمایش های مذهبی است که در جشنواره های استانی اجرا و عناوین بسیار خوبی کسب کرده اند. البته تمام نمایش های شرکت داده شده نوشته خودم می باشد. مثل مدال قهرمان، خطبه خون، فریاد درسکوت، آرزو دختر رختشو، پسری مثل بابا و دیگر نوشته ها که الحمدلله خدا یاری کرده و با استقبال خوبی همراه شده است.

من از کودکی، طفل خوان بودم ولی بعدا علاوه بر معین البکا، نقش های منفی از جمله، نقش یزید در نمایش خطبه خون- که طی سومین جشنواره تئاتر ماه در استان، دیپلم افتخار در نویسندگی و دیپلم افتخار در کارگردانی را کسب کرد- را بر عهده داشتم، دو نفر از بازیگرانم خانم رنجبر در نقش حضرت زینب و آقای حاج باقر حقیقی در نقش امام سجاد نیز دیپلم افتخار کسب کرده اند.

نقش حر را در نمایش مدال قهرمان، نویسندگی و کارگردانی کردم، طی اجراهایم در بوشهر و خارگ نیز در زمینه بازیگری و نویسندگی رتبه آوردم.

در نمایش یاس کبود، هم نقش ابوبکر را ایفای کردم هم نویسندگی و کارگردانی این اثر را بر عهده داشتم. در تعزیه روز عاشورا، علاوه بر معین البکاء، نقش شمر را بازی می کنم.

اولین برگزار کننده بازسازی غدیر در شهر برازجان و محل جاده سلامت کنونی بودم که نویسندگی وکارگردانی آن را انجام و به نمایندگی از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر و حوزه هنری، در استان های کشور از جمله زاهدان، اراک، کرمان، کرمانشاه، شیراز و شهرهایی مثل نی ریز، زرقان، فسا، بوشهر، خارگ، گناوه، دیلم، برازجان و بسیار مناطق دیگر اجرا بسیار موفقی انجام دادم.

البته نمایشگاهی بزرگ و دارای غرفه های متعدد برگزار شد، که بسیار پربیننده بود، همچنین کار و فعالیت های دیگری نیز صورت گرفت که از آن جمله می توان به برگزاری کلاس های نمایشنامه خوانی و بازیگری زیر نظر استاد فرید میرشکار و چهار همراه به مدت سه ماه در حسنیه اعظم درودگاه اشاره داشت.

-چه صحبتی برای علاقه مندان به نوحه سرایی دارید ؟

اعتقاد دارم انسان هرکاری می خواهد انجام دهد که خواهان موفقیت در آن امور باشد، باید نگاه عمیق همراه با علم، مطالعه و مشورت با متخصصان و راهنمایی از اساتید آن حوزه کاری را همیشه سرلوحه کار خود قرار دهد.

شاید یکی از دلایل موفقیتم، علاقه مندی و تلاش در هنر نقاشی و خط بود که از زمان تحصیل به عنوان مدرس و شغل دبیری در ایام سی سال خدمتم بوده است.

عاشقی در سوگواره محرم، این ده روزه نیست، بروز و ظهور عاشقی در این ده روز نمایان میشود.

عاشقی در تمام روز در ایام سال است.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ajax-loader